16 SEPTEMBER 2020 CURRENT AFFAIRS

16 SEPTEMBER 2020 CURRENT AFFAIRS






01). आगरा प्रदेश सरकार ने आगरा के निर्माणाधीन मुगल म्यूजियम का नाम बदलने की घोषणा की है निम्न में से वह नाम है
1). छत्रपति शिवाजी महाराज
2). इंद्रजीत सिंह
3). महाराणा प्रताप
4). अन्य

Answer - :  छत्रपति शिवाजी महाराज

02). प्रतिवर्ष इंजीनियर डे किस दिन मनाया जाता है
1). 15  सितंबर
2).  15 अगस्त
3).  15 जुलाई
4).  15 जून

Answer - :  15  सितंबर

03). हाल ही में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने किस राज्य में नए एम्स की स्थापना को मंजूरी दी है
1). राजस्थान
2). महाराष्ट्र
3). हरियाणा
4). बिहार

Answer - :  बिहार

04). हाल ही में किस देश ने अपने अंतरिक्ष यान "एनजी 14 साईग्नस" का नाम कल्पना चावला के नाम पर रखा है
1). रूस
2). भारत
3). अमेरिका
4). चीन

Answer - :  अमेरिका

05). हाल ही में निम्न में से किस देश ने दूसरी बार देशव्यापी लॉकडाउन लगाया है
1). अमेरिका
2). इजरायल
3). रूस
4). चीन

Answer - :  इजरायल

06). इनामी लिमिटेड कंपनी ने हाइजीन रेंज के उत्पादों के लिए निम्न में से किसे अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है
1). कंगना रनौत
2). जूही चावला
3). सलमान खान
4). अक्षय कुमार

Answer - :  जूही चावला

07). भारत सरकार ने हाल ही में किस देश के साथ द्विपक्षीय 2+2  अंतर सत्रिय बैठक की है
1). चीन
2). नेपाल
3). पाकिस्तान
4). अमेरिका

Answer - :  अमेरिका

08). निम्न में से किस राज्य में 2000 करोड़ रुपयों की लागत से डीआरडीओ (DRDO) की एक अनुसंधान प्रयोगशाला खोली जाएगी
1). दिल्ली
2). राजस्थान
3). मध्यप्रदेश
4). उत्तरप्रदेश

Answer - :  मध्यप्रदेश

09). हाल ही में राज्यसभा का उपसभापति चुनाव में किसने जीत हासिल की है
1). मनोज झा
2). हरिवंश नारायण सिंह
3). शशि थरूर
4).  दिलीप सांघवी

Answer - :  हरिवंश नारायण सिंह

10). कार्मिक मंत्रालय ने हाल ही में निम्न में से किसे विश्व बैंक के कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया है
1). अजय कुमार
2). अशोक कुमार
3). राजेश खुल्लर 
4). अन्य

Answer - :राजेश खुल्लर



IN ENGLISH LANGUAGE



01). The Agra State Government has announced the renaming of the Mughal Museum under construction in Agra, after which it has been named
1). Chhatrapati Shivaji Maharaj
2). Indrajit singh
3). Maharana Pratap
4). other

Answer: Chhatrapati Shivaji Maharaj

02). What day is Engineer Day celebrated every year
1). 15 September
2). 15 aug
3). 15 July
4). 15 June

Answer: 15 September

03). Recently in which state the central government has approved the establishment of new AIIMS
1). Rajasthan
2). Maharashtra
3). Haryana
4). Bihar

Answer: Bihar

04). Q. Recently, which country has named its spacecraft "NG14 Cygnus" after Kalpana Chawla
1). Russia
2). India
3). America
4). China

Answer -: America

05). Which of the following countries has recently imposed a nationwide lockdown for the second time
1). America
2). Israel
3). Russia
4). China

Answer -: Israel

06). Enami Limited Company has appointed which of the following its brand ambassador for Hygiene range products
1). Kangana Ranaut
2). Juhi Chawla
3). Salman Khan
4). Akshay Kumar

Answer -: Juhi Chawla

07). Government of India has recently held bilateral 2 + 2 inter-session meetings with which country?
1). China
2). Nepal
3). Pakistan
4). America

Answer -: America

08). In which of the following states a DRDO research laboratory will be opened at a cost of Rs 2000 crores
1). Delhi
2). Rajasthan
3). Madhya Pradesh
4). Uttar Pradesh

Answer -: Madhya Pradesh

09). Recently who has won the Deputy Chairman of Rajya Sabha election
1). Manoj Jha
2). Harivansh Narayan Singh
3). Shashi Tharoor
4). Dilip Shanghvi

Answer -: Harivansh Narayan Singh

10). Ministry of Personnel has recently appointed which of the following as the Executive Director of the World Bank
1). Ajay Kumar
2). Ashok Kumar
3). Rajesh Khullar
4). other

Answer -: Rajesh Khullar



...................



टिप्पणी पोस्ट करें

0 टिप्पणियां