14 SEPTEMBER 2020 CURRENT AFFAIRS

     
                                        14 SEPTEMBER 2020 CURRENTAFFAIRS




01). हाल ही में किस देश ने कोरोनावायरस के टीके को आम जनता के लिए जारी किया है
1). चीन
2). अमेरिका
3). रूस
4). भारत

Answer - :  रूस

02). हाल ही में फोर्ब्स 2020 ने अपनी टॉप 400 की लिस्ट में कितने भारतीय मुल के अमेरिकी बिजनेसमैन को  शामिल किया है
1). 7
2). 48
3). 57
4).52

Answer - :  7

03). राष्ट्रीय हिन्दी दिवस कब मनाया जाता है
1).  11  सितंबर
2). 12  सितंबर
3). 13  सितंबर
4).  14  सितंबर

Answer - :  14  सितंबर

04). हाल ही में किस राज्य सरकार ने अपने करोड़ लाभार्थियों को रियासती दरो पर खाद्यान्न उपलब्ध कराने के लिए "स्मार्ट राशन कार्ड" योजना की शुरुआत की है
1). महाराष्ट्र
2). उत्तरप्रदेश
3). पंजाब
4). हरियाणा

Answer - :  पंजाब

05). हाल ही में प्रधानमंत्री SVANIDI योजना कब शुरू की गई थी
1). 1 अगस्त 2020
2).1  जून 2020
3). 11 जुलाई 2019
4). 10  सितंबर 2020

Answer - :  1  जून 2020

06). निम्न में से किस मोबाइल निर्माता कंपनी ने अपने विश्व के पहले फ्लोटिंग रिटेल मोबाइल स्टोर का उद्घाटन किया है
1). एप्पल
2). Realme
3). माइक्रोमैक्स
4). Jio

Answer - :  एप्पल

07). हाल ही में भारत बायोटेक ने कोरोनावायरस की निम्न में से किस वैक्सीन का जानवरो पर सफल परीक्षण किया है
1). कोविद वैक्सीन
2). कोरोनिल
3). कोवैक्सीन
4). अन्य

Answer - :  कोवैक्सीन

08). हाल ही में जानवरो के लिए दुनिया का सबसे बड़ा अंडरपास पेच टाइगर रिजर्व बनाया  गया है यह किस राज्य में स्थित है
1). मध्यप्रदेश
2). महाराष्ट्र
3). बिहार
4). राजस्थान

Answer - :  मध्यप्रदेश

09). आर्थिक स्वतंत्रता सूचकांक में भारत कितने अंक के नुकसान के साथ 105 वे स्थान पर पहुंच गया है
1). 26
2). 59
3). 48
4).  101

Answer - :  26

10). पूर्व केंद्रीय मंत्री रघुवंश प्रसाद सिंह का निधन 74 वर्ष की आयु में हुआ है वो किस राज्य से संबंध रखते थे
1). उत्तरप्रदेश
2). मध्यप्रदेश
3). महाराष्ट्र
4). बिहार

Answer - : बिहार


IN  ENGLISH LANGUAGE


01). Recently in which country the Coronavirus vaccine has been released to the general public
1). China
2). America
3). Russia
4). India

Answer: Russia

02). Recently, Forbes 2020 has included how many Indian businessmen as American businessmen in its top 400 list.
1). 7
2). 48
3). 57
4) 0.52

Answer: 7

03). When is National Hindi Day celebrated?
1). 11 September
2). 12 September
3). 13 September
4). 14 September

Answer -: 14 September

04). Recently which state government has launched the "Smart Ration Card" scheme to provide food grains to its crore beneficiaries at subsidized rates
1). Maharashtra
2). Uttar Pradesh
3). Punjab
4). Haryana

Answer -: Punjab

05). When was the Prime Minister SVANIDI scheme launched recently
1). 1 August 2020
2) .1 June 2020
3). 11 July 2019
4). 10 September 2020

Answer -: 1 June 2020

06). Which of the following mobile manufacturer has inaugurated its first floating retail mobile store in the world
1). Apple
2). Realme
3). Micromax
4). Jio

Answer -: Apple

07). Recently, which of the following vaccines of coronavirus has been successfully tested by Bharat Biotech on animals?
1). Kovid vaccine
2). Coronil
3). Covaxine
4). other

Answer -: Covaxine

08). Recently, the world's largest underpass perch tiger reserve has been created for animals in which state it is located
1). Madhya Pradesh
2). Maharashtra
3). Bihar
4). Rajasthan

Answer -: Madhya Pradesh

09). India has reached 105th position in the Economic Freedom Index with a loss of how many points?
1). 26
2). 59
3). 48
4). 101

Answer -: 26

10). Former Union Minister Raghuvansh Prasad Singh died at the age of 74, from which state did he belong?
1). Uttar Pradesh
2). Madhya Pradesh
3). Maharashtra
4). Bihar

Answer -: Bihar


...........................................


टिप्पणी पोस्ट करें

0 टिप्पणियां